Les 4 - Werk zoeken

Solliciteren

Je kunt op verschillende manieren op zoek gaan naar werk. Als je als werknemer wilt werken voor een bedrijf, kun je op zoek gaan naar vacatures. Een vacature is een openstaande positie waarvoor een werknemer wordt gezocht. Het gaat meestal over een specifieke functie, zoals bloemist, loonwerker of paraveterinair. Vacatures verschijnen als advertenties in kranten, vakbladen of op het internet.

Een vacature is een advertentie die een bedrijf plaatst als het op zoek is naar nieuwe werknemers. Als je op zoek bent naar een (bij)baan is het dus handig om vacatures goed in de gaten te houden.

Als je een vacature tegenkomt die jou aanspreekt, kun je daar op solliciteren. In de vacature zelf staat meestal vermeld hoe je kunt reageren. Soms kan dat telefonisch of door een formulier in te vullen, maar meestal vragen ze je een sollicitatiebrief met een curriculum vitae sturen.

Een vacature is vaak opgedeeld in verschillende stukken:

  • De naam en soms een korte uitleg van het bedrijf;
  • De functie, naar wie ze op zoek zijn;
  • De taken, wat je allemaal moet doen;
  • De eisen, wat je moet kunnen (Dit zijn bijvoorbeeld opleidingseisen, ervaringseisen en eisen over de persoonlijkheid van de sollicitant. Een opleidingseis kan bijvoorbeeld zijn dat je minimaal een mbo-diploma op niveau 3 moet hebben gehaald. Een ervaringseis kan zijn dat je twee tot vijf jaar soortgelijk werk hebt gedaan. Een persoonlijkheidseis kan zijn dat je stressbestendig bent);
  • Hoe en tot wanneer je op de baan kunt reageren.

Soms staat er in een vacature ook al vermeld wat je gaat verdienen. Wil je zeker weten dat je niet te weinig verdient, check dan eerst het minimum jeugdloon

Reageren op een vacature noem je solliciteren. Als je wilt solliciteren, moet je meestal een sollicitatiebrief en je cv naar een bedrijf opsturen. Dat gebeurt tegenwoordig meestal per e-mail. In de sollicitatiebrief leg je uit waarom je op een bepaalde vacature reageert en waarom jij denkt geschikt te zijn voor de baan. Het is belangrijk dat je in een sollicitatiebrief goed overkomt. Er mogen dus geen spelfouten en onjuistheden in je brief staan. Een cv is een samenvatting van je levensloop. In je cv benoem je relevante werkervaring en de diploma's die je hebt gehaald.

UWV WERKbedrijf en uitzendbureau

Er zijn instanties die je kunnen helpen bij het zoeken van een baan, zoals het UWV WERKbedrijf of een uitzendbureau.

Het UWV WERKbedrijf

Dit is een overheidsorganisatie die werknemers en werkgevers met elkaar in contact brengt. Soms werkt een UWV WERKbedrijf ook samen met de gemeente in zogenaamde WERKPLEINEN. Als je werk zoekt, kun je je inschrijven bij het UWV WERKbedrijf. Werkgevers die nieuw personeel zoeken, melden zich bij het UWV-WERKbedrijf. Ze geven de eisen door die ze stellen aan hun toekomstige werknemers, bijvoorbeeld met betrekking tot de opleiding, ervaring en vaardigheden. Het UWV WERKbedrijf gaat vervolgens op zoek naar werkzoekenden die aan de eisen van de werkgevers voldoen.

Belangrijk: Je moet je ook inschrijven bij het UWV WERKbedrijf om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering of een bijstandsuitkering.

Een uitzendbureau

Deze bemiddelt tussen werkzoekenden en werkgevers. Uitzendbureaus koppelen werkzoekenden aan kortlopende projecten bij bedrijven en organisaties. Als je werk zoekt, kun je je inschrijven bij een uitzendbureau. Je stelt jezelf dan beschikbaar als uitzendkracht. De uitzendkracht verricht werkzaamheden voor de organisatie die hem of haar inhuurt. Hiervoor ontvangt het uitzendbureau geld van de organisatie die de uitzendkracht inhuurt. Het uitzendbureau betaalt vervolgens het loon aan de uitzendkracht. Voor bedrijven kan het handig zijn om een vacature in te vullen via het uitzendbureau. Dat gaat snel en ze hoeven minder afspraken te maken met de werknemer. Ook kan een bedrijf makkelijker werknemers vinden voor korte projecten. Bedrijven hoeven dan geen werknemers in vaste dienst te nemen.

Wel is het zoeken van werknemers via een uitzendbureau duurder dan zelf op zoek gaan naar werknemers. Het bedrijf moet namelijk niet alleen voor de uitzendkracht, maar ook voor het uitzendbureau betalen. Uitzendbureaus zijn voor een werknemer handig, omdat zij vacatures voor de werknemer zoeken. Maar via het uitzendbureau kan het lastig zijn om een vaste baan te vinden. Je kunt daarnaast als uitzendkracht makkelijker ontslagen worden dan iemand die in vaste dienst is.

Ondernemer worden

Je kunt in plaats van voor een baan in loondienst er ook voor kiezen om je eigen bedrijf te starten. Je wordt dan zelfstandig ondernemer. Je kunt een nieuw bedrijf beginnen of een bestaand bedrijf overnemen. Als je een eigen bedrijf hebt, kun je mensen in dienst nemen. Je wordt dan werkgever.

Je kunt jezelf ook laten inhuren. Je bent dan een ondernemer zonder dat je mensen in dienst hebt. Dit noem je een zzp'er, een zelfstandige zonder personeel. Een ander woord voor zzp'er is freelancer.

Als je een bedrijf op wilt zetten is het verstandig om een plan te maken. Iedere startende ondernemer moet een ondernemingsplan schrijven. In dit plan zet je al je ideeën, plannen en verwachtingen op een rij. Je geeft in je ondernemingsplan ook aan hoe je geld denkt te gaan verdienen en waar je geld aan denkt uit te geven. Naast het maken van een ondernemingsplan, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Bij de KvK staan alle in Nederland gevestigde bedrijven geregistreerd. Ook als zzp'er moet je je bij de Kamer van Koophandel inschrijven.

Vaak heb je bij het starten van een bedrijf een startkapitaal nodig. Dit is een geldbedrag dat je nodig hebt om het bedrijf op te zetten. Startkapitaal heb je bijvoorbeeld nodig om een bedrijfsruimte te huren of voorraad aan te schaffen. Met een goed ondernemingsplan is het vaak mogelijk om een lening af te sluiten bij de bank of een investeerder te vinden. Een investeerder steekt geld in een bedrijf in ruil voor eventuele winst van het bedrijf zodra het is opgestart.

Maak jouw eigen website met JouwWeb